REZERVARISolicita o oferta OFERTEVezi ofertele actuale
Istoric Baile Herculane

hercule

Originea Băilor Herculane se întinde pe o durată de aproape două milenii. Bazele statiunii au fost puse în anul 102 d.Ch. de Împaratul Traian, romanii introducând cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat.


Numele statiunii, vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus si al frumoasei Alcmena, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii si al echilibrului între forta fizică si cea spirituală.

Romanii au construit aici, la Therme Herculi (Ad Aquas Herculi Sacras), temple, băi, monumente si statui, închinate zeilor Hercules, Aesculap si Hygieia. Atestarea documentară a statiunii datează din anii 153 d.C.


În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Impresionati de exceptionala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules. Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.

Incepand cu secolul XVIII , s-au dezvoltat in Europa statiuni cu Bai termale cum ar fi Baden Baden in Germania, Karlovy Vary in Cehia, sau Baile Herculane, pe atunci, in Imperiul Austriac, statiuni care au devenit reprezentative in turismul european.

Era la moda in acele vremuri, ca aristocratia si clasele instarite sa frecventeze aceste statiuni si sa faca in timpul liber cure de bai termale.
Pavilioanele din jurul statuii lui Hercules, construite inca din prima jumatate a secolului al XIX, precum si cel de-al doilea ansamblu arhitectonic monumental, alcatuit din cladirea Cazinoului, Hotelurile Carol si Franz Iosef, Baile Imperiale Austriece finalizate spre sfarsitul secolului, conturau Centrul Imperial Istoric al statiunii, ale caror dotari edilitare rivalizau cu cele mai moderne statiuni balneare ale europei.

Statiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalităti, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I si împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef si împărăteasa Elisabeta, Regele Carol I al Romaniei, regele Alexandru al Serbiei, Regele Mihai, Regina Maria etc.
În anul 1852 împăratul Austriei, odata cu finalizarea primei faze de constructie a Centrului Imperial Istoric din  Băile Herculane declara : „ acum in aceasta vale a Cernei exista cea mai frumoasa statiune de pe continent „, iar împărăteasa Elisabeta (Sisi) scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezentă distinctă si încântătoare.

Statiunea cunoaste dupa 1852 o noua etapa de inflorire, constructiile ridicate in aceasta perioada fiind realizate dupa proiectele arhitectului curtii imperiale austriece Wilhelm Doderer. In aceasta perioada se construiesc cele mai luxoase bai, restaurante, vile etc  Baile Herculane devenind una dintre cele mai luxoase si apreciate statiuni balneare ale Europei. In aceasta etapa se construiesc: Hotelurile Decebal ( Franz Iosef ) si Traian ( Carol, Rudolf ), cladirea Cazinoului, Baile Imperiale Austriece.

La sfarsitul secolului al XIX Baile Herculane era deja o statiune consacrata pe plan international, devenind o destinatie solicitata atat de oamenii simpli, care-si cautau lecaul pentru bolile de care sufereau cat si de mari personalitati politice ale vremii care gaseau aici locul ideal atat pentru intalniri de stat cat si pentru relaxare si tratament.

Pensiunea Noblesse s-a nascut din nevoia de bun gust si din dorinta proprietarilor  de a reda statiunii Baile  Herculane o  locatie turistica la nivelul renumelui  orasului lui Hercules de la sfarsitul secolului al XIX-lea, atunci  cand statiunea Baile Herculane era considerata pe buna dreptate, ,,Perla Europei” .

Vezi galerie foto

 

Baile Herculane

hercule  Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Ch. de Împaratul Traian...  

Citeste mai mult...